Ugens vinanmelder: Frederik Kreutzer

Navn: Frederik Kreutzer DipWSET
Firma: Vinkreutzer, Vinuddannelse, RareWine
Hjemmeside: Vinkreutzer.dk, Vinuddannelse.dk, RareWineInvest.dk

Fortæl om din interesse for vin. Hvordan og hvornår startede den? En flaske Rioja med guldnet, indkøbt i den lokale vinhandlel, i midten af 1990erne. Det var starten på min interesse og stedet for min læreplads i den danske vinbranche. Herfra har jeg bevæget mig rundt i den danske vinbranche gennem mere end 25 år. En herlig rejse, hvor jeg har mødt så mange gode mennesker. Min interesse startede med at cirkle om vine fra Bordeaux og har så udvidet sig derfra. Med Vinuddannelse har jeg et firma sammen med Malene Smidt Hertz, hvor vi udbyder vinuddannelse til private og branchefolk. Det meste efter det engelske WSET system, i visse tilfælde tilpasset vores kursister.  Min blog Vinkreutzer.dk er et udtryk for min interesse for vin og har altid været drevet uafhængigt af mine ansættelsesforhold. Den drives kun for egne midler og der er intet ønske om indtjening ved at drive den.

Hvordan og hvornår startede du med at anmelde vine? Jeg har nok altid vurderet vin, i forskellige sammenhæng. Min blog startede jeg i 2007, som et sted at holde styr på mine smagenoter. Den har så udviklet sig med tiden. Få vine jeg skriver om her, giver jeg deciderede point. Min fokus er på at formidle den positive oplevelse omkring en vin, en middag eller en anden god oplevelse. Det er sjældent at jeg har lyst til at tale negativt på dette medie. Det gælder som regel også for mine andre sociale platforme som Instagram, Facebook og Twitter. De senere år har jeg nydt at være en del af smagepanelet på Din Vinguide, samt flere nationale og internationale konkurrencer. I den sammenhæng ser jeg ikke noget problem med at bruge skalaen fuldt ud.

Hvad lægger du vægt på, når du smager vine? I dag vurderer jeg meget ud fra det system vi underviser i hos WSET. En kort forklaring er BLIC (Balance, Length, Intensity/Identity, Complexity) Så vinens samlede indtryk, når vi også har vurderet de enkelte indtryk den kommer med. For mig personligt er balance og friskhed nøgleordene for om en vin er god eller ej. Med friskhed mener jeg at man skal have lyst til at drikke vinen, den skal ikke blive for akademisk og tung, blot for at vise at man kan det. Vi skal som vinelskere have lyst til at tage den næste tår, det næste glas og bevæge ind i vinen. Det finder jeg vigtigt, udover det mere oplagte balance.

Hvordan giver du point eller stjerner? Som udgangspunkt er jeg ikke fan af point, stjerner eller andet. Jeg vil langt hellere have at vi bruger sproget til at vurdere vinen. Desværre kan vi bare ikke altid blive enige om betydningen af beskrivelsen ”våd hestesaddel” eller lignende. Af den grund bliver vi i nogle sammenhæng nødt til at bruge tal, for at formidle det kvalitative niveau i vinen. Jeg bruger oftest point når jeg smager vin indenfor et givent tema, hvor jeg skal vurdere hvad der er bedst. Jeg vil i mange sammenhæng være en stor fortaler for at vi skal bruge hele skalaen, så vores pointtildeling ikke bliver for snæver.  Mange års brug af 100 point skalaen gør at det ofte er den jeg foretrækker.

Hvilke vine kan du selv bedst lide? Den næste vin der overrasker mig positivt. Jeg ville ønske at jeg ikke sad fast i enkelte områder, da jeg elsker at gå til den næste vin med åbent sind. Alligevel er der tre områder som jeg vender tilbage til, som giver mig en tryghed, glæde og til stadighed ikke er låst fast. Champagne, Mosel og Bourgogne. På hver deres måde er disse områder supertraditionelle og alligevel sker der så meget nyt at man aldrig får opbrugt sin kvote.

Hvad er den bedste vin, som du har anmeldt? Jeg uddeler sjældent 100 point, men én af de gange jeg har gjort det på bloggen var 2017 Vintage Port fra Niepoort. En flaske der rørte mig dybt og som jeg vil se frem til at smage igen. Er det 100 point for dig, eller din ven, det ved jeg ikke, men den ramte mig helt rigtigt. https://www.vinkreutzer.dk/2019/10/hvad-er-100-point/

Hvad er den dårligste vin, som du har anmeldt? Kun få gange har jeg været hård ved en vin på min blog. Én gang var jeg dog virkelig sur og valgte at skrive om det. En virkelig slem og overgjort spansk vin som jeg fik serveret blindt. https://www.vinkreutzer.dk/2014/05/et-ubehageligt-bekendskab-alaya-garnacha-2011/

Hvad skal man gøre for at få vin anmeldt hos dig? Skriv til mig og spørg, hvis jeg finder det interessant, vil jeg gerne skrive om det på bloggen. Alternativt omtaler jeg gerne for en voksende følgerskare på Instagram og/eller Facebook.

Relateret Artikel