Ugens vinanmelder: Ulrik Houlberg Iversen

Det startede egentlig meget tilfældigt for Ulrik Houlberg Iversen, som er Ugens Vinanmelder i denne omgang. Læs om hans interesse for vin, hans metoder vedrørende smagning, samt – ikke mindst – den lidt overraskende afsløring af den dårligste vin, han nogensinde har smagt.

Navn: Ulrik Houlberg Iversen
Firma: Houlbergs Vinblog
Hjemmeside: www.houlberg.it

Fortæl om din interesse for vin. Hvordan og hvornår startede den? Min interesse for vin begyndte i slutningen af 1990’erne, hvor jeg og en god ven, efter anbefaling fra vores daværende vinglade chef på jobbet, meldte os ind i Randers Vinlaugh for – som vi populistisk sagde – at lære at kende forskel på rød- og hvidvin. Dér blev min interesse for vin for alvor vakt efter min første smagning, som var med vine fra Ribera del Duero … et område, som sidenhen fortsat har et særligt plads i mit hjerte.

Hvordan og hvornår startede du med at anmelde vine? Jeg startede egentlig med at anmelde vine lidt tilfældigt. Jeg lavede Houlbergs Vinblog i starten af 2012 … i starten ud fra et behov for lave en liste over vine, som vi havde drukket i en lille privat vinklub. Men hurtigt blev der tilført korte smagsnoter til vinene … og lidt efter også lidt historie om de forskellige vinhuse samt ratings. Siden er Houlbergs Vinblog blevet mit lille fritidsprojekt, hvor jeg kan kombinere min interesse for vin med at skrive … gerne med et lille sjovt tvist. Jeg elsker at formidle den glæde, som jeg oplever ved en vin og elsker at gøre det via billedsprog … nogle gange med underlige sprogblomster. Jeg elsker at begejstre og selv blive begejstret.

Hvad lægger du vægt på, når du smager vine? Jeg er ikke super analytisk og samtidig rimelig langsom, når jeg skal smage og anmelde en vin. Det kan selvfølgelig være noget bøvl, for ofte går mange vinsmagninger meget hurtigt, men man skal som forbruger også huske, at vinmageren har brugt masser af tid, energi, penge og hjerte på at lave vinen, så derfor har man – efter min vurdering – som anmelder et særligt ansvar for at være grundig. Jeg lægger specielt vægt på duften, som hos mig ofte fylder 2/3-dele af den samlede oplevelse, mens jeg smagsmæssigt lægger vægt på balance, elegance og en eller anden form for terroir/afsmitning af det område, som vinen kommer fra. De bedste vin har ofte et ekstra gear, hvor man som anmelder har svært beskrive det ekstra og sætte ord på oplevelsen. En slags magi måske?

Hvordan giver du point eller stjerner? På Houlbergs Vinblog bruger en jeg 7 Thumbs Up skala i mine anmeldelser … og bruger endda også halve Thumbs Up, hvilket egentlig opstod lidt tilfældigt, men det fungerer ret fint for mig. Karaktererne kan omformes til 100 point skalaen og den bruger jeg også som en slags anden rettesnor, når jeg giver de enkelte vine point. Jeg har endda fra en fransk sommelier engang fået et IT-program til vurdering af vine efter 100 point skalaen … men det anvender jeg faktisk slet ikke, da man mister lidt hjerte, passion og begejstring undervejs.

Hvilke vine kan du selv bedst lide? Jeg kan li’ alle vine, der er godt lavet, men elsker specielt vine på Pinot Noir, Riesling og Nebbiolo … kongen, dronningen og prinsen, når vi snakker druer. Men jeg har også fået vine på mange andre druer, som har fået mig i himmerige. Jeg foretrækker nok lette og lyse vine og måske er det også årsagen til, at jeg har forkærlighed for europæiske vine, hvor specielt lande som Italien og Tyskland ligger højt på mit barometer. Og så er der én ting, som jeg specielt elsker ved vin … og det er at besøge vinbønderne selv, mærke deres gæstfrihed, stoltheden over deres vine og se, hvordan de laver vinene … og det er universelt i alle lande.

Hvad er den bedste vin, som du har anmeldt? Jeg har efterhånden givet vine de maksimale 7 point på Houlbergs Vinblog nogle gange, selvom jeg ellers føler, at jeg er karrig med den karakter. Men jeg bliver altså nogle gange bare så begejstret og sidste gang var i november måned, hvor jeg smagte Daniel Twardowskis 2017 Pinot Noix og faldt på halen … en gudedrik. Hvis jeg ser på de vine, som jeg har givet topkarakter, så er det egentlig meget forskellige vine … lige fra Riesling, Barolo’er, Spätburgunder vine, en Mouton Rothschild 1982 og vor egen danske Emil Skytte Pedersens luftbårne 2017 Aux Mages. Uha der findes mange gode vine.

Hvad er den dårligste vin, som du har anmeldt? Den er nem … en vin, som jeg selv forsøgte at lave i 2018. Fra et par vinstokke på min overdækkede terrasse lavede jeg en rosé, som smagte ret forfærdelig … lidt som noget man bruger til at afsyre møbler. Selv mine venner var enige. Jeg kaldte den i øvrigt Il Rosé Orrible by Houlberg. Jeg har fortsat en flaske tilbage for free, hvis nogle har noget, som ikke kan blive helt rent eller blot er nysgerrige og modige. Men jeg anmeldte den skam trofast på Houlbergs Vinblog med 1/7 Thumbs Up.

Hvad skal man gøre for at få vin anmeldt hos dig? Også et af de nemme spørgsmål … bare sende vinene til mig, men send mig gerne lige en mail forinden. Jeg sender altid udkast af anmeldelsen retur på mail inden publicering. Alt det kan man også læse om på min vinblog. Udover blogindlægget kommer der også lidt om vinen på Facebook, Instagram og Twitter.

Relateret Artikel