Ugens vinanmelder: Rasmus Palsgård

Balancen i vinen er vigtig. Og så skal vinen i glasset være noget, man har lyst til at drikke mere af. Sådan lyder det fra Rasmus Palsgård, som har været fascineret af vinens verden siden han var teenager. I denne uge er han Ugens vinanmelder.

Navn: Rasmus Palsgård
Firma: feinschmeckeren.dk
Hjemmeside: feinschmeckeren.dk
Instagram: @feinschmeckeren

Fortæl om din interesse for vin. Hvordan og hvornår startede den? Jeg har været interesseret i mad og opsøgt velsmagen, siden jeg var helt lille. Vinen var en naturlig tilføjelse til min begejstring for at spise godt. Jeg fik for alvor øjnene op for vin på en tur med mine forældre til Veneto for 14 år siden. Vi besøgte en amarone-producent, hvor vi smagte os igennem alt fra deres valpolicella til amarone lagres på barriques. Det er ikke den slags vin, jeg nødvendigvis ynder at drikke i dag, men oplevelsen vil jeg alligevel aldrig glemme.

Hvordan og hvornår startede du med at anmelde vine? Det gjorde jeg for cirka 10 år siden. Jeg havde lige etableret feinschmeckeren.dk og tænkte egentlig ikke, at jeg skulle anmelde vin, fordi jeg ikke følte mig kompetent nok til det. En række vinimportører havde dog så megen tiltro til mig, at de på eget initiativ sendte nogle flasker, og så tog det ene det andet. Man bliver jo hele tiden dygtigere, i takt med at man smager mere og mere vin, og samtidig har jeg forsøgt at dygtiggøre mig ved at læse på WSET via Vinuddannelse.dk, hvilket også har givet en rigtig god ballast, ikke mindst takket være Malene Smidt Hertz’ og Frederik Kreutzers store viden og engagement.

Hvad lægger du vægt på, når du smager vine? Jeg er meget optaget af balancen i vinen, og så skal det være noget, jeg har lyst til at drikke mere af. Der skal være syre til stede, uanset hvilken vin der er tale om – friskhed er altafgørende for en vins drinkability.

Hvordan giver du point eller stjerner? Jeg giver 1-6 stjerner i mine anmeldelser, hvad enten de finder sted i Gastro, mine artikler til Dagbladenes Bureau eller på feinschmeckeren.dk. Jeg forholder mig også til sammenhængen mellem pris og kvalitet, når jeg anmelder, og det er også på den baggrund, at jeg giver min vurdering. Er det en temaartikel i Gastro, giver vi point på 100-points-skalaen, men jeg kan personligt godt lide stjernerne og den relative bedømmelse, således at en billig vin også kan få toppoint, hvis den fortjener det.

Hvilke vine kan du selv bedst lide? Jeg elsker vine med høj syre og friskhed. Mine absolutte yndlings-områder er Champagne, Bourgogne og Mosel. De to førstnævnte vader jo i succes, så jeg vil bruge spaltepladsen på at slå et slag for Mosel, som I mine øjne byder på essensen af, hvad tysk riesling kan. Det slår gnister i min hjerte og mit hjerte, når jeg får en moselriesling, hvor balancen mellem syre og sødme er perfekt. Den slags vin kunne jeg drikke hver dag.

Hvad er den bedste vin, som du har anmeldt? Uha, det er et godt spørgsmål. Jeg har været heldig at smage utrolig mange fantastiske vine, men mit hidtidige vinøse højdepunkt må næsten væres Auxey-Duresses “Les Boutonniers 2004 fra Domaine d’Auvenay, som jeg havde fornøjelsen af at smage ved en omfattende Leroy-smagning på Lalou Vinbar i Odense for nogle år siden. Der var flere vine den dag, der på papiret var bedre, men da jeg tog en tår af den vin, begyndte mit hjerte at slå hurtigere, og jeg havde lyst til at smide skjorten, fordi jeg blev helt overophedet. Den vin var hinsides god – det var en ud af kroppen-oplevelse.

Hvad er den dårligste vin, som du har anmeldt? Jeg havde for nogle år siden den blandede fornøjelse at være dommer i en smagning af dansk frugtvin. Iblandt de mange glimrende frugtvine havde en vin på klitrose sneget sig ind, og selv om jeg ikke bryder mig om at bruge sanitære udtryk, når jeg snakker om mad og vin, er der ingen vej udenom: Den lugtede bogstaveligt talt af lort, og jeg turde faktisk næsten ikke at smage på den. Den var decideret ulækker.

Hvad skal man gøre for at få vin anmeldt hos dig? Man kan skrive til mig på rp@feinschmeckeren.dk og høre, hvilke muligheder der er. Jeg anmelder både vine for Gastro, Luxury Aficionados, Dagbladenes Bureau og mit eget site, feinschmeckeren.dk. Jeg er altid nysgerrig efter at smage nye vine fra importører, jeg ikke nødvendigvis tidligere har stiftet bekendtskab med.

Relateret Artikel