Ugens vinanmelder: Morten Wamsler

Det giver bedre mening at lede folk hen til den vin, de vil elske, end at lede folk væk fra den vin, de ikke vil bryde sig om. Sådan lyder det fra Morten Wamsler fra Flaskehalsen, som er Ugens vinanmelder i denne uge.

Navn: Morten Wamsler
Firma: Flaskehalsen
Hjemmeside: www.flaskehalsen.dk

Fortæl om din interesse for vin. Hvordan og hvornår startede den? Allerede i min ungdom, hvor andre foretrak øl, sprut og shots, fandt jeg ud af, hvor spændende vinens verden er. At opleve, hvordan man kan ‘rejse’ verden rundt i et glas – og opleve alle de inspirationer til at udforske verden, som vin kan give.

Hvordan og hvornår startede du med at anmelde vine? Flaskehalsen startede som et privat fællesskab, hvor jeg fandt gode vintilbud, beskrev vinene og søgte mængderabatterne sammen med andre, der gerne ville smage spændende vin uden at være nødt til at købe store mængder, før de kendte det.

Hvad lægger du vægt på, når du smager vine?  Jeg lægger vægt på det umiddelbare og på helhedsindtrykket. Jeg smager vin med udgangspunkt i, hvordan mine læsere ville smage det. Vin kan være kunst, og det er enormt spændende at udforske vin som kunst. Men flertallet smager og drikker vin på et andet niveau, end en sommelier, og derfor søger jeg et forståeligt udtryk, som folk kan forholde sig til – og det er vigtigt for mig at søge det gode i en vin, for smag er så forskelligt fra person til person. Det giver bedre mening at lede folk hen til den vin, de vil elske, end at lede folk væk fra den vin, de ikke vil bryde sig om.

Hvordan giver du point eller stjerner? Oprindeligt vurderede jeg kun fra 0-6 stjerner. Nu har jeg bygget 100 Pts-skalaen på for at kunne skelne mellem ‘værdi-for-pengene’ (udtrykt gennem stjernerne) – og vinens kvalitet uafhængig af pris (udtrykt gennem pointene).

Hvilke vine kan du selv bedst lide? Jeg er vild med det meste spanske – ikke mindst vin. Store røde Priorat-vine, spændende hvide fra Rias Baixas, perlende syrehoveder fra Baskerlandet og velgjort og halvdyr Monastrell fra den sydøstlige del af landet. Men generelt er jeg nysgerrig på alt.

Hvad er den bedste vin, som du har anmeldt?  ‘5 Partides’ 2010 fra Cal Batllet i Priorat er noget af det bedste, jeg kan mindes. Så kompleks og alligevel så umiddelbar.

Hvad er den dårligste vin, som du har anmeldt? Når man lader sig styre af sin nysgerrighed og gerne sætter fokus på vin fra Tunesien, Algeriet og andre lande, der ikke er i toppen af vinens verden, så beder man selv om nogle grimme oplevelser. Men det er altså det hele værd, når man er på opdagelsesrejse. En georgisk Tsolikouri – tør hvidvin – står dog som en af dem, jeg virkelig husker som en, der bør i glemmebogen.

Hvad skal man gøre for at få vin anmeldt hos dig? Man skal kontakte mig via hjemmesiden – så kan vi aftale hvordan og hvorledes.

Relateret Artikel