Vintest: Billige bobler, der dur

Når vinanmelderen fra Berlingske skal finde et prisvenligt alternativ til dyr champagne, så falder valget sjældent på cremant, spansk cava eller italiensk spumante, men derimod på billig champagne. I know, champagne bliver aldrig helt billigt, men der er faktisk fremragende køb blandt de mindre kendte producenter. Eksempelvis Abel Jobart fra ugens test.

Huset er efterhånden en gammel kending her i spalterne, og Berlingske har prøvesmagt dets vine adskillige gange. Som regel er det rigtig gode køb. Ugens lille vinhit er ingen undtagelse. Det ligger på bare 200 kroner, og så er det ovenikøbet vintage-champagne – altså en årgangschampagne – fra 2014. Hvis man sammenligner med store og berømte huse som Bollinger, Möet & Chandon og Veuve Clicquot, så starter priserne normalt på den forkerte side af de 300 kroner. Og her taler vi vel at mærke bare om de almindelige standardcuvéer uden årgang. Skal vi op på vintage-niveau, stiger priserne selvfølgelig yderligere.

Jobart har alt det, jeg forventer mig af en lille champagne. Blandt andet toner af citrus og æblekerne og et viff af ristet brød – måske endda lidt øllebrød. Stilen er forholdsvis robust og maskulin, og den kan stå imod lidt af hvert.

På smagebordet er der i denne omgang også en anden klassisk fransk vin, en Gigondas, der er nabo til det hypede Châteauneuf du Pape i den sydlige rhône-dal. I begge områder dominerer grenache-druen, og langt hen ad vejen er der mange ligheder. Men ofte foretrækker jeg nu det upåagtede Gigondas, fordi vinene herfra er lidt lettere, friskere i stil og mere balancerede. La Grangette des Garriques, der er lavet af Alain Jaume fra Domaine Grand Veneur, er i min optik et sandt mesterstykke og et skoleeksempel på lige netop dette.

Læs hele vintesten på Berlingske.dk (link)

 

Relateret Artikel